2013 m. gegužės 19 d., sekmadienis

Geometrinis niveliavimas


Geometrinis niveliavimas– tai vienas iš tiksliausių ir statybinėje praktikoje labiausiai paplitusių niveliavimo būdų. Jis pagrįstas horizontalaus spindulio projektavimu į matuokles, pastatytas niveliavimo taškuose. Pagal nivelyro padėtį niveliuojamų taškų atžvilgiu yra du geometrinio niveliavimo būdai: niveliavimas iš vidurio ir niveliavimas pirmyn.



Kai nivelyras statomas maždaug vienodu atstumu tarp abiejų matuoklių, matavimas vadinamas niveliavimu iš vidurio. Jei AB yra ėjimo kryptis, kai a vadinama atskaita atgalinėje matuoklėje, b – atskaita priekinėje matuoklėje. Aukščių skirtumas tarp taškų A ir B yra lygus matuoklėse gautų atskaitų skirtumui: h = a – b Taško B aukštis yra lygus:


 Niveliuojant pirmyn nivelyras statomas virš taško A, kurio aukštis HA yra žinomas. Ant taško B, kurio aukštį HB reikia nustatyti, pastatoma matuoklė. Po to išmatuojamas instrumento aukštis i (nuo taško A iki okuliaro centro) ir atskaičiuojama atskaita matuoklėje, kuri pastatyta ant priekinio taško B. Taško B ir taško A aukščių skirtumas h yra lygus: .



t.y., niveliuojant pirmyn, priekinio taško aukštis yra lygus instrumento horizonto ir atskaitos ant to taško pastatytoje matuoklėje skirtumui. Nivelyro horizontas altitudėms skaičiuoti naudojamas tada, kai, vieną kartą pastačius nivelyrą, išmatuojami daugiau kaip dviejų žemės paviršiaus taškų aukščių skirtumai ir skaičiuojamos altitudės kadastriniai matavimai. Niveliuojant taškus A, C, D ir B iš vienos nivelyro stoties, kai matuoklių atskaitos atitinkamai yra a, c, d, b, taškų C ir D altitudės skaičiuojamos pagal nivelyro horizontą taip: 



 
t.y. sudėtinis niveliavimas
Nivelyras – tai geodezinis instrumentas aukščių skirtumui tarp taškų nustatyti, vizuojant horizontaliu spinduliu.
Nivelyro žiūrono vizavimo ašį pastatyti horizontaliai galima naudojantis gulsčiuku arba kompensatoriumi. Kompensatoriai, kaip ir gulsčiukai, dirba, veikiami sunkio jėgos. Svarbiausios jo dalys: žiūronas 1, cilindrinis kontaktinis gulsčiukas 2, žiūrono fokusavimo sraigtas 3, sferinis gulsčiukas 6, veržimo sraigtas 4, mikrometrinis sraigtas 5, kelmelis 7, kėlimo sraigtas 8, elevacinis sraigtas 9. Matuoklė- naudojama geometriniam niveliavimui. Matuoklės būna 3-4 m ilgio, 8-10 cm pločio ir 2-2,5 cm storio. Vienoje arba abejose matuoklės pusėse sužymimos padalos. Apatinis matuoklės galas turi būti apkaustytas, nuo jo , kaip nuo nulio, atskaičiuojamos padalos.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą